Tandarts

 • Wanneer moet ik mijn kind voor het eerst naar de tandarts brengen?

  De eerste keer naar de tandarts kan zijn zodra die eerste tand verschijnt, dat is echt een mijlpaal. Het eerste tandartsbezoek van uw kind (ongeveer zes maanden oud) kan er voor zorgen dat alles groeit en zich ontwikkelt zoals het hoort. En omdat kinderen gratis worden behandeld, moet u zich ook geen zorgen maken over de kosten. Als ze wat ouder worden, wilt u ze misschien meenemen wanneer u naar de tandarts gaat voor uw eigen controle. Op die manier zal uw kind eraan wennen dat hij bij de tandarts is en zal hij veel meer vertrouwd zijn met de bezienswaardigheden en geluiden van deze rare en prachtige plek!

 • Hoe maak ik het dieet van mijn kind veilig voor zijn tanden?

  Kinderen zijn vaak dol op suiker en koolzuurhoudende dranken. Helaas houden sommige bacteriën die op tanden leven hier ook van en veranderen de suikers in zuur, dat het glazuur aantast. Als uw kind suikerhoudende voedingsmiddelen blijft eten (of suikerhoudende dranken drinkt) dan tanden worden veel langer blootgesteld aan zuur. Dat is wanneer de tanden gaatjes beginnen te krijgen. Het beschermen van de tanden van uw kind gaat niet alleen over hoeveel suiker ze hebben, het gaat ook over hoe vaak ze het hebben.

  Probeer ze te overtuigen om suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken te beperken tot maaltijden - en pak snacks zonder toegevoegde suikers zoals fruit, groenten, kaas, melk en water tussen de maaltijden door.

  Melk, kaas, yoghurt, calcium-set tofu, sesamzaad, tahini, wit en bruin brood, verrijkte ongezoete soja, rijst en haver dranken: deze zijn allemaal rijk aan calcium, wat goed is voor tanden en botten.

 • Wanneer moet mijn kind beginnen met flossen?

  Flossen helpt tandplak voorkomen en verwijdert voedselresten tussen de tanden. Vraag uw tandarts wanneer het beste moment voor uw kind is om te beginnen met flossen. Naarmate uw kind ouder wordt, kunt u hem leren zelf te flossen.

 • Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind gaatjes krijgt?

  U kunt gaatjes helpen voorkomen door:

  • Poets twee keer per dag gedurende twee minuten met een fluoridetandpasta 

  • Regelmatig een tandarts te bezoeken

  • Zorg ervoor dat alle tanden zorgvuldig worden gepoetst, zelfs die achterin de mond

  • Handhaving van een gezond voedingspatroon en beperking van de hoeveelheid en frequentie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken.

 • Wat is tanderosie en hoe moet ik mijn kind hiertegen beschermen?

  Vruchtensappen, pompoenen en koolzuurhoudende dranken (zelfs dieetdranken) zijn vaak zuur. En als uw kind er veel van drinkt, kan het zuur leiden tot erosie van het glazuur in hun tanden. Dit verschilt van gaatjes, omdat in plaats van op een specifiek punt te worden gefocust, zuurerosie het hele oppervlak van de tand in één keer aanvalt, waardoor het beschermende oppervlak dunner wordt.

  Dit kan de tanden gevoelig maken en ook kwetsbaarder maken. Maar er zijn enkele eenvoudige manieren om dit te voorkomen:

  • Vermijd het eten of drinken van zure voedingsmiddelen en dranken

  • Beperk de inname van zure dranken tot de maaltijden

  • Poets twee keer per dag met een fluoridetandpasta

  • Vermijd poetsen direct na het eten of drinken van zuur voedsel of dranken